
In 10 stappen naar een perfect beplantingsplan voor jouw tuin
Een beplantingsplan op maat is essentieel om van je tuin een prachtig geheel te maken. Het zorgt ervoor dat planten niet alleen mooi bij elkaar passen, maar ook optimaal gedijen in jouw tuin. Zelf een beplantingsplan maken kan een uitdaging zijn, maar met deze 10 eenvoudige stappen help ik je graag op weg!
Stap 1: Analyseer je tuin
Voordat je begint met het kiezen van planten, moet je weten wat je tuin nodig heeft. Kijk naar de lichtomstandigheden, bodemsoort en vochtigheidsgraad. Zijn er schaduwrijke hoeken of plekken waar de zon volop schijnt? Is de grond vaak lang nat of eerder droog en zanderig? Deze analyse vormt de basis van je beplantingsplan.
Stap 2: Maak een plattegrond
Teken een plattegrond van je tuin en geef hierin de verschillende zones aan. Waar komen de borders, bomen, een gazon of misschien een bloemenweide? Een duidelijke indeling helpt je straks om gericht planten te kiezen die perfect passen bij elke zone.
Stap 3: Bepaal een stijl en kleurenschema
Welke sfeer wil je in je tuin creëren? Kies een stijl die bij je past, zoals modern, romantisch of natuurlijk. Denk ook na over een kleurenschema: zachte pastelkleuren, felle tinten of een rustige monochrome look? Een consistent kleurenschema zorgt voor harmonie. Inspiratie nodig? Bekijk mijn Pinterest-bord met prachtige beplantingen!
Stap 4: Kies je planten
Maak een lijst van planten die passen bij jouw tuin en ontwerp. Dit kunnen kleurrijke vaste planten zijn, mooie bomen en struiken maar denk zeker ook aan klimplanten en bloembollen.
Noteer per plant de volledige naam én de volgende kenmerken:
- Bloeitijden: Zorg voor variatie zodat je tuin het hele jaar door bloeit.
- Hoogtes: Zorg voor voldoende variatie in hoogtes voor meer dynamiek met lage planten vooraan en hogere planten achteraan. Wil je graag planten tot tegen je terras? Zorg dan dat ze max. 100cm hoog worden zodat je er nog vlot kan overkijken als je neerzit.
- Structuur en bladkleuren: Combineer planten met verschillende bladvormen en kleuren voor een interessant geheel.
- Plantafstanden: Noteer hoeveel planten je per vierkante meter nodig hebt om overbeplanting of lege plekken te voorkomen.
Stap 5: Maak combinaties
Combineer planten die elkaar versterken qua kleur, vorm en groei. Denk aan siergrassen naast bloemen met felle kleuren, of grote bladplanten naast fijne bloemetjes. Zo ontstaat een levendig en gebalanceerd ontwerp.

"Een goed beplantingsplan is de basis voor een tuin die het hele jaar door in bloei staat."
Stap 6: Hou rekening met het seizoen
Zorg ervoor dat je tuin er in elk seizoen mooi uitziet. Kies planten voor:
- Vroege voorjaar: Bij de start van het jaar krijg je kleur in je tuin door te kiezen voor bollen zoals krokussen en narcissen, gecombineerd met bloesembomen.
- Lente en zomer: Van mei tot september is er de grootste keuze aan mooie bloeiende vaste planten, dit is hét moment om te genieten van kleur in de tuin.
- Herfst: In de herfstmaanden kan je genieten van je tuin door o.a. herfstasters en anemonen aan te planten én door bladverliezende bomen te zetten met spectaculaire herfstkleuren.
- Winter: Ook in de winter kan je tuin interessant blijven met wintergroene struiken, helleborussen, winterheide en een selectie heesters die in de winter bloeit.
Stap 7: Intekenen van de planten
Nu je een doordachte lijst hebt, kun je beginnen met intekenen:
- Teken eerst de bomen en heesters als basis.
- Beperk je tot maximaal 15 plantensoorten per border.
- Werk met groepjes van minimaal 3 dezelfde planten.
- Herhaal plantencombinaties om een rustig en samenhangend geheel te creëren.
- Zorgt ervoor dat planten die op hetzelfde moment bloeien mooi verspreid zijn over je border
- Zet lage planten vooraan en hogere planten achteraan.
Stap 8: Uitvoering en onderhoud
Nu je plan klaar is, is het tijd om de handen vuil te maken! Zorg allereerst voor een onkruidvrije en voedzame bodem. Voeg hiervoor compost toe indien nodig. Daarna kan je de planten bestellen en je tuin aanleggen. Verspreid eerst alle potjes over je border zodat je een goede verdeling kan maken. Als je tevreden bent met de compositie, kan je de plantjes één voor één in de grond steken. Doe dit bij voorkeur tussen september en maart. Dit geeft je planten de tijd om zich te settelen voor de zomer.
Stap 9: Nazorg
Nadat de planten in de grond staan, voeg je een laag mulch toe, zoals schors of bladeren. Dit houdt de bodem vochtig en voorkomt onkruid. Geef jonge planten het eerste jaar regelmatig water bij droogte. Daarna kunnen ze zich meestal zelf redden, als ze op de juiste plek staan tenminste!
Stap 10: Verlichting en accessoires
En nu.. genieten maar! Niets zo fijn als reikhalzend uitkijken naar de eerste bloembollen die hun kopje bovensteken of de eerste bloemetjes die genieten van de zonnestralen. Als je tijdens het bloeiseizoen toch niet helemaal tevreden bent, geen paniek. Noteer op papier welke planten je beter ziet staan op een andere plek en dan weet je meteen wat doen tijdens de eerstvolgende zonnige herfstdag!
Tip: Schakel hulp in
Het maken van een beplantingsplan vraagt tijd en kennis. Heb je hierbij hulp nodig? Geen zorgen, ik sta voor je klaar! Als professionele tuinontwerper help ik je graag bij het samenstellen van een plan dat perfect aansluit bij jouw tuin én wensen.
Wil je liever zelf aan de slag? Schrijf je in voor een van mijn workshops en leer alle kneepjes van het of ik kan bij je langskomen om jouw zelfgemaakt beplantingsplan mee op punt te stellen!